Langtidsstekt lammelår, himmelsk godt!

Denne oppskriften gir deg meget saftig og smakfullt kjøtt. Litt prepping i starten, men deretter kan du forlate grytene i ca. 7 timer.

Lammelår small

Å lage et skikkelig godt lammelår er enkelt, men for å oppnå det aller beste resultatet, tar det litt tid. Du må starte tidlig om morgenen, eller kvelden før om du har mulighet til det. Mange serverer lammelår i påsken, men dette produktet er tilgjengelig i frysedisken nesten året rundt. 

I år hadde jeg et frossent lammelår. Jeg lot det tine et døgn i kjøleskap før jeg på neste kveld gned det inn med en urtemarinade og la det hele tilbake i kjøleskapet til neste morgen.

Her skal jeg forklare deg trinn for trinn fra jeg startet med marinaden, men først til ingrediensene:

Tilbehør:

Saus:

1 )

Når det gjelder friske urter, så kan du blande mange forskjellige, eller kun benytte f.eks rosmarin eller timian. Uansett bør du i det minste ha 1 av disse 2. Jeg brukte ca en halv potte av disse urtene: rosmarin, timian, persille og basilikum. Jeg hadde også i et par spiseskjeer hakket persille.

Ferske urter

2)

Dette skal du blande sammen og lage marinade av med en stavmikser:

  • Friske urter
  • ca. dl olivenolje
  • 1-2 ss pepper

- du må vente med å salte til rett før du setter lammelåret inn i ovnen

Sett stekeovnen på 225 grader.

Stavmiksede urter

3)

Det er helt greit at lammelåret ikke er helt ferdig tint, men det bør være mykt utenpå slik at marinaden fester seg. Altså minimum halvtint.

Legg et par lag med plastfolie utover benken, nok til at det kan pakkes rundt hele låret når du er ferdig med å smøre på marinaden.

Rått lammelår

4)

Smør urtemarinaden godt rundt hele lammelåret og pakk plastfolien rundt hele låret. Legg denne i en plaspose (så det ikke lekker veske ut i kjøleskapet) og la det hele få godgjøre seg i kjøleskapet over natten. Dersom du har et ferskt, eller ferdig tint lammelår, kan du også gjøre dette samme morgen og sette det rett i ovnen. Du må ikke ha det i kjøleskapet over natten, men smakene setter seg ekstra godt hvis du har tid til det.

Lammelår i folie

Tips: En spiseskje sukker i kokevannet til rotgrønnsakene gjør grønnsakene mer smakfulle, sødmen fremhever de naturlig gode smakene. Visste du forresten at sopp og urter er bestevenner? TiIlsett en urt etter din smak på slutten av steketiden til soppen. I dette tilfellet benyttet jeg rosmarin fordi jeg synes det er så godt til lam, men når jeg lager biff bruker jeg gjerne estragon. Helt magisk! Her kan du godt bruke tørkede urter også, må ikke være ferske.

Julianne Skovli Gåsvær | Eiendomsfinans Lillestrøm

5)

Disse grønnsakene gir en deilig kraft til sausen. Jeg benytter samme form som jeg bruker til å lage ribbe, men du kan godt benytte langpanne og legge lammelåret på toppen av grønnsakene. Grovhakk ca. 100 g sellerirot, 3 stk gulerøtter, 1 løk (evt purre) og 1 paprika og legg dette i formen. Hell over ca 7 dl varmt vann.

Når du først har grønnsakene fremme er det lurt å kutte det som skal benyttes som tilbehør også. Lag staver av f.eks gulrot, sellerirot og kålrot. Formen på disse er ikke så viktig, men lurt at de har ca. lik størrelse for da har de også lik koketid.

Rotgrønnsaker i form

6)

Nå er det på tide å tilsette salt. Strø salt jevnt fordelt på lammelåret og sett hele formen inn i ovnen. Nå skal den stå på 225 grader i 20-30 minutter, dette for å få en fin skorpe som stenger inne mye av den gode kraften slik at steken blir saftig.

Lammelår i ovn fra start

7)

Når skorpen er gyllen og fin, skrur du ned varmen til 70 grader. Her kan du variere fra 65-85 grader, det avhenger av hvor rosa du ønsker kjøttet når det er ferdig stekt. La ovnsdøren stå åpen i ca 5 minutter for raskt å få ned temperaturen. Jeg velger 70 grader, da blir den passe lyserosa for min smak. Med denne temperaturen kan lammelåret stå i ovnen et døgn om du vil, kjernetemperaturen blir ikke høyere enn temperaturen du har stilt inn ovnen på. For å få effekten av slow cooking må den stå i minimum 8 timer.

Gyllent lammelår

8)

Sett poteter på kok.

Ta lammelåret ut av ovnen og legg dette i en ny form, omsluttet av aluminiumsfolie.

La lammelåret hvile i ca. 30 minutter mens du lager saus, poteter og tilbehør.

Hvis jeg kan få komme med anbefaling til vin, ville jeg valgt en vin med druen Tempranillo eller Nebbiolo. I dag har jeg valgt Vina Tondonia Reserva 2007, varenummer 2176605 på Vinmonopolet ( 329,90,-)

Mixfoto

Jeg jobber som markedsansvarlig og finansrådgiver hos Eiendomsfinans i Lillestrøm. Til daglig består hverdagen av mye boliglån og refinansiering, men når helgen kommer gleder jeg meg til å utforske nye retter og gode oppskrifter. Innimellom legger jeg ut mine favoritter på denne siden så andre forhåpentligvis kan oppleve samme matglede som meg :-)

Julianne Skovli Gåsvær - Eiendomsfinans Lillestrøm

9)

Smelt smør, tilsett hvetemel og la dette bli sjokoladebrunt over middels varme. Her må du røre hele tiden slik at grunnlaget til den brune sausen ikke brenner seg. Det hele skal få en jevn og fin sjokoladebrun farge.

Så tilsetter du kraften litt og litt, la det absorbere inn i meljevningen til du har passe konsistens på sausen.

Tilsett en skvett fløte (kan sløyfes) Dersom du ikke tåler hvetemel, kan du bare tilsette maizenajevning i den reduserte kraften.

La sausen stå på laveste varme.

10)

Nå tar du frem grønnsakene som skal benyttes som tilbehør.

Stek sopp i rikelig med smør dersom du ønsker sopp.

Rotgrønnsakene/betene: Kok disse i ca 4 minutter og sil av vannet. Smelt litt smør i en stekepanne og gi grønnsakene en god fres i smøret i 3 minutter.

Da er det bare å skjære opp kjøttet, dandere tilbehøret, skjenke i glassene, sette seg til bords og rett og slett fråtse :-) Enjoy!

Det er bare å ta kontakt med meg om du har noen spørsmål :-)

Til toppen