Dette bør du vite om gjeldsregisteret

Hvordan fungerer gjeldsregisteret og hva kan du gjøre for å bedre din egen låneevne?

Eiendomsfinans samle smaalaan

Gjeldsregisteret forteller deg hva du har av kredittgjeld og rammekreditter samt gi deg oversikt over hvilke kredittkort du har,

Logg inn på Gjeldsregisteret.com og velg "for privatpersoner" i toppmenyen og deretter "innsyn i egne opplysninger". Her vil du kunne se dine gjeldsopplysninger relatert til forbrukslån, rammekreditter og kort. Både kredittramme og reell saldo vil framkomme.

Avslutt kort du ikke bruker aktivt, rammen teller som gjeld selv om kortet ikke er benyttet.

Når du skal søke om boliglån, refinansiering eller andre typer lån undersøker banken hva som er registrert i ditt navn hos Gjeldsregisteret. Alt som fremkommer her regnes som en del av din gjeld, selv kredittkort som ikke er benyttet. Altså, om du har et kredittkort hvor du har benyttet 0,-, men kredittrammen står på 50 000,-, vil banken kalkulere med at du har (potensielt) 50 000.- i gjeld fordi du i prinsippet kan handle varer og tjenester for 50 000,- på dette kortet når som helst.

Gjeldsregisteret

Eksempel på hvordan gjeldsoversikten ser ut på Gjeldsregisteret

Boliglånsforskriften fra Finanstilsynet sier at en kunde ikke skal ha mer gjeld enn 5 ganger årlig brutto inntekt. Dersom du har mange tilgjengelige kreditter/kredittkort vil dette altså redusere hvor mye du kan få i boliglån.

Under kan du søke om å samle smålån. Fyll inn summen disse utgjør totalt i søknaden under og fortell hva du vil samle i fritekst feltet på side 2. Legg ved et skjermbilde eller utskrift av din oversikt på Gjeldsregisteret, så ser vi raskt hvor mye du kan forvente å spare.

Gjeldsregisteret harstad tidene

Artikkel i Harstad Tidene, juni 2019

Sommeren 2019 ble Gjeldsregisteret lansert.

De fleste bank- og kredittinstitusjoner har nå en direkte kobling mot registeret slik at all kredittgjeld uten sikkerhet er samlet og vises på ett sted. Gjeldsregisteret oppdateres tilnærmet sanntid. Informasjon om nye lån/kreditt, endrede rammer og avsluttede lån oppdateres fortløpende. I tillegg overføres alle gjeldsopplysninger fra alle finansforetak en gang i døgnet.

Til toppen