Braisert lammeskank
Fantastisk god oppskrift på lammeskank med rotgrønnsaker og potetmos
braisert lammeskank

Oppskrift på braisert lammeskank med rotgrønnsaker, rødvinssaus og potetmos

Braisert lammeskank er et svært godt alternativ til lammelår. Du får et svært mørt og smakfullt kjøtt og den beste sausen. Lammeskanker har bein og beinmarg som gir en svært god kraft til sausen. Sammen med grønnsakene, kalvefond og rødvinen får du altså en saus du gjerne vil drikke av melkeglass, så god er den 🙂 Det er viktig å steke skankene godt på alle sider før du har de i gryten med alt det andre, Da lukker du de gode smakene og saften inne i kjøttet, samt at den brunede skorpen gir en deilig smak til sausen.

Å braisere betyr å koke brunet kjøtt eller fisk i en gryte med lokk i ovn og hvor retten er tilsatt væske. Du får svært mørt og saftig kjøtt.

lammeskank md potetmos

Du kan også tilsette ca 200 gr sellerirot i potetmosen for en ennå rikere smak på stappen. Bruk poteter som er melne, her er det flere alternativ, men mandelpotet er alltid et godt alternativ.

Lammeskank ingredienser (4 porsjoner)

  • 4 lammeskanker
  • 8 gulrøtter (4 til kraft og 4 til tilbehør)
  • 1/2 sellerirot (1/4 til kraft og 1/4 til tilbehør)
  • ca 150 gr kålrot
  • 1 løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 3 ss tomatpuré
  • 1/2 boks hermetisk, knust tomat
  • 2 dl ufortynnet Bong kalvefond
  • 4-5 dl rødvin
  • 1 god kvist fersk rosmarin og timian
  • vann så det dekker
  • salt og pepper
  • 600 gram melen potet (gjerne mandel)
  • 150 g meierismør
  • litt nøytral olje
  • 3-4 ss creme fraiche
  • litt maizena til å tykne sausen

 

Lammeskank i ovn - slik gjør du det:

La skankene bli romtemperert i minst 30 min før du skal lage de. Ha på salt og pepper.

Kutt opp løk, hvitløk, 4 gulrøtter, 1/4 sellerirot i terninger på ca 2×2 cm.

Lag staver av gulrot, sellerirot og kålrot. Ha dette i en kald kjele og sett til side enn så lenge.

Finn frem en stekepanne og en støpejernsgryte (eller kjele som tåler å stå i ovnen)

smalt ca 50 g smør i kjelen på middels varme, tilsett grønnsakene og la disse steke seg møre og blanke uten å bli svidd. Dette tar ca 4 min. Tilsett tomatpure og fres alt i ett minutt til, tilsett urtene, knust tomat, fond og rødvin.

Stek skankene i varm panne med olje og smør. Stek de godt på alle sider og legg de over i gryten en etter en. Fyll på med vann til det dekker skankene, men så lite som mulig. Prøv å få skankene i bunn av gryten og grønnsakene over, slik at du slipper å tilsette mer vann enn nødvendig.

Sett gryten med lokk midt i stekeovn på 150 grader i ca. 2 1/2 timer. Ta ut kjelen og sjekk om kjøttet er mørt og løsner fra beinet. Hvis nei, må du koke litt lenger. Hvis ja, løfter du skankene over i en ildfast form og dekker med aluminiumsfolie. Sett tilbake i ovnen og skru ned til 100 grader.

Sil sausen over i en ny og vid kjele, redusere kraften til ca 1/3 eller til du synes den smaker skikkelig godt. Smak til med salt og pepper og tilsett litt maizena oppløst i kaldt vann for å få en tykkere konsistens på sausen.

POTETSTAPPE
Denne kan du begynne å lage mens du reduserer sausen. Skrell potetene og del de i 4. Kok de møre i vann uten salt. Sil av vannet og la de dampe seg godt for å få bort mest mulig vann. Smelte ca. 50 gr smør i en kjele og tilsett 3 rause ss creme fraiche (kan erstattes med seterrømme eller fløte). Tilsett potet og mos dette godt sammen smak til med salt og pepper og gjerne en skvis med sitronsaft. Fett og syre er en god kombinasjon.

ROTGRØNNSAKER
Lages ca 15 minutter før alt annet er klart for servering. Ta frem kjelen med rotgrønnsakene. Tilsett ca 50 gr smør og la grønnsakene dampe i smør under lokk på nokså lav varme i 10-15 min. Pass på at det damper godt, men ikke svir seg. Mengde grønnsaker og smør er smak og behag, men det må være nok smør til at det ikke blir tørt. Du trenger ikke å tilsette vann, grønnsakene avgir mye væske i seg selv.

 

Denne oppskriften er laget for å dele en av mine favorittretter med våre kunder og følgere. Som vi sier i Eiendomsfinans;- gode løsninger er dårlige hemmeligheter. Med ønske om et fortreffelig måltid – Julianne Skovli Gåsvær, markedssjef og hobbykokk 🙂